A Vienna Insurance Group (VIG) osztrák biztósítócsoport éves díjbevétele Magyarországon 63-65 milliárd forint, piaci részesedése közelíti a 7 százalékot, alkalmazottainak száma az 1200-at – közölték a csoport hazai piacon tevékenykedő biztosítócégeinek vezetői egy pénteki budapesti háttérbeszélgetésen.

A biztosítócsoportnak Magyarországon három biztosítócége működik, az Union, a Vienna Life és az Erste Biztosító, a tavalyi éves adatok egyelőre nem nyilvánosak, ezért a cégvezetők csak a múlt évi tendenciákról számoltak be.

Lehel Gábor, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója elmondta: az Union a kgfb-kampány egyik nyerteseként zárta az elmúlt évet Magyarországon, a díjak és a szerződések száma is emelkedett a kötelező gépjármű felelősség biztosítási piacon, így nőtt a díjbevétel.

A folyamatos díjas életbiztosítások állománya is nő, elsősorban a nyugdíjbiztosítási adókedvezmény bevezetésének hatására – tette hozzá. Az elmúlt évben ez az üzletág a csoport magyarországi biztosítóinál kétszámjegyű növekedést mutatott.

A magyarországi alacsony kamatszint az egyszeri díjas életbiztosítások piacára negatívan hatott, ez a Vienna Insurance Group magyar érdekeltségeinek teljesítményén is megmutatkozott.

Jó ajánlat esetén kimondottan érdekelt a Vienna Insurance Group a magyar piacon egy újabb biztosító megvásárlásában, de jelenleg nem látnak erre konkrét lehetőséget – mondta Lehel Gábor.

Vadas-Földvári Anett, a Vienna Life elnök-vezérigazgatója ismertette: az új szerződésekben és díjbevételben is kétszámjegyű mértékben növekedett a Vienna Life tavaly, költségoldalon jelentős megtakarításokat hajtottak végre, így nyereséggel tudták zárni az évet.

Az egyéni életbiztosítások, a csoportos egészségbiztosítások és az utasbiztosítások területén tevékenykednek. A unit-linked piacon az első nyolcban, az utasbiztosítások területén pedig az első háromban szeretnének szerepelni, az utasbiztosítások üzletágban 2014 végén a hatodikak voltak. Ebben az üzletágban tavaly december óta 1 millió forintig terrortámadás esetén is biztosítanak.

Raveczky Zsolt, az Erste Biztosító elnök-vezérigazgatója elmondta: a biztosítócégnél jelentős növekedést értek el a folyamatos díjas életbiztosítások területén, ezek felét már a nyugdíjbiztosítások adják, az egyszeri díjas termékek esetében is nőtt a bevétel, de csak kisebb mértékben. Hozzátette: az a tény, hogy az Erste Bank megvette a Citibank lakossági és hitelkártya üzletágát, várhatóan már 2017-től jelentősen növeli az életbiztosító értékesítési lehetőségeit.