Az emésztési betegségek közé tartoznak a gyulladásos bélbetegségek, amik az autoimmun betegségek csoportjába sorolhatóak. Ez azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere ilyenkor a bélfal sejtjeit támadja meg, és ott alakít ki gyulladásos reakciót.

Gyulladásos bélbetegségek (IBD: Infalmmatory Bowel Disease)

A gyulladásos bélbetegségek panaszainak hátterében sokszor nem állapítható meg konkrét bélrendszeri elváltozás vagy zavar. Az IBD háttérben megtalálható gyulladásos jelleg, mely laboratóriumi és szövettani paraméterekkel igazolható, illetve gyulladáscsökkentő szerek módosítják a panaszokat, ha nem is mindig szüntetik meg.

A Crohn betegség és a Colitis Ulcerosa közti különbségek

A két betegség között van különbség, de a tünetek tekintetében nagyon hasonlatosak. Szövettanilag elkülönül a két kórkép egymástól, bár vannak esetek, amikor még így sem lehet biztos különbséget tenni. A Crohn betegség főként az emésztőtraktus felső szakaszát érinti, mely a szájtól a vékonybél végéig terjedhet, de az esetek ötödében ez a betegség is a vastagbélre korlátozódik. A colitis ulcerosa főként a vastagbélben okoz gyulladásos területeket, melyek kiterjedése általában kisebb, mint crohn betegség esetén. Ez esetben a gyulladás általában a végbél és sigma bél felől indul, és úgy terjed felfelé, és felterjedhet a vékonybélbe is, bár a colitis név is vastagbélgyulladást jelent. Szövettani különbség, hogy a colitis általában csak a bélnyálkahártyára korlátozódik, és sokszor egy összefüggő terület érintett, viszont Crohn betegség esetén a bélfal minden rétege érintett lehet, sőt, át is törhet azon, és sipolyokat hozhat létre. Ezen túlmenően a gyulladásos területek több helyen külön-külön is jelen lehetnek.

Tünetek

Az általános tünetek mindkét esetben hasonlóak: hasmenés, alhasi, hasi fájdalom. Colitis esetén gyakrabban korlátozódik a bal alhasra a görcsös fájdalom, míg crohn betegségben inkább jobb oldalon jellemző, de ezt a tünetet nem lehet általánosítani. A colitisre jellemző lehet a vérzés, míg crohn betegségre nem.

A betegség kezelése

Bármi is legyen a kórkép neve, a betegség kezelése sokkal komplexebb, mint más bélrendszeri állapotoknak.

Fontos a béltisztítás, az allergiát és intoleranciát okozó ételek eliminálása, a rostfogyasztás növelése, és a bélflóra felborulásának megakadályozása. Ezeket együtt kell alkalmazni, és mellette oda kell figyelni a következőkre:

  • a megfelelő stressz küzdő képesség javítása (pl.: jógával)
  • a hormonrendszer egyensúlyának megtartása (pl.: adaptogén növényekkel)
  • minden gyulladás szanálása.
  • a főként állati zsíradékokből származó gyulladást okozó zsírok (arachidonsav) bevitelének korlátozása

Forrás