Két cseh milliárdos, Petr Kellner és Pavel Tykac tulajdonába kerülhet a legnézettebb és legbefolyásosabb szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza – írta a pozsonyi Pravda kedden cseh lapértesülésekre hivatkozva.

A független szlovák lap szerint Petr Kellner, akit a Forbes magazin tízmilliárd dollárt meghaladó vagyonával tavaly a leggazdagabb csehnek minősített és Pavel Tykac, aki ugyanezen a listán másfél milliárd dollár körüli vagyonával a negyedik legtehetősebb csehországi vállalkozó volt, tárgyalásokat kezdtek a CME csoport (Central European Media Enterprises) médiacsoport megvásárlásáról a csoport amerikai többségi tulajdonosaival.
Kellner és Tykac hivatalosan még nem erősítették meg vásárlási szándékukat.
A CME, amelynek többségi részvénycsomagját az amerikai Time Warner bírja, több közép-kelet európai országban is (Csehország, Szlovákia, Románia, Horvátország és Románia) jelentős befolyású televíziós társaságokat birtokol. A vállalat tulajdonában van egyebek mellett a legnagyobb cseh kereskedelmi tévécsatorna, a Nova, valamint a legnézettebb és egyben legnagyobb befolyással bíró szlovákiai kereskedelmi televízió, a Markíza is.
A CME eladási ára lapértesülések szerint 1,5 és 1,7 milliárd dollár körüli lehet, ám a tranzakció során valószínűleg ennek az összegnek csak a felét fizetik ki, mivel a médiabirodalom jelentős, mintegy 870 millió dolláros adósságállománnyal rendelkezik.
Bár az üzletről egyelőre nem született megegyezés, a CME tulajdonában lévő bolgár és román televíziós társaság megvásárlására már akadtak vevői a cseh befektetőknek, az előbbi iránt Krasimir Gergov, a CME tanácsadója, az utóbbi iránt pedig annak volt vezetője, Adrian Sarbu érdeklődik – írta a Pravda.