Amikor egy gyermeknek kinő az első tejfoga, a szülők első útja a fogorvoshoz kellene, hogy vezessen, hiszen az a legjobb, ha minél korábban elvisszük gyermekünket a fogorvoshoz. Azonban a szülők legelőször 3 éves korban viszi gyermekét fogorvos vizsgálatra. Szakértők szerint a kisbabákat is meg kellene nézzze egy fogorvos az első foguk megjelenése előtt.

Valóban nehéz elképzelni egy pici babát a fogorvosi székben, azonban ez az időszak remek alkalom arra, hogy megszoktasd a gyermekeddel a fogorvost, az intézményt, ugyanakkor a fogorvos is meg tudja előzni a fogak romlását, mert bizony előfordulhat, hogy 2-3 évesen már van romlott foga.

gyermekfogászat Budapesten

Minél korábban viszik el a gyermeket a fogorvoshoz, annál inkább lesz ideje megszokni a környezetet, megismerkedni, együttműködni a fogorvossal, így kevésbé fog tőle félni is.

Az első fogorvosi látogatásra akár fel is lehet készülni, hiszen nem egy ismeretterjesztő film készült, amit meg tudnak nézni a szülők is, és a gyermekek is a fogorvosról, és a munkájáról. A legegyszerűbb azonban a tükör és a fény használata. A szülő, ha szembe állítja gyermekét a tükörrel, meg tudja mutogatni, miket és hogyan használ a fogorvos egy kezelés alkalmával.

Sok szülő aggódik azon, hogy vajon helyesen tisztítja-e gyermeke a fogait. Körülbelül 8 éves korig érdemes felügyelni a fogmosást, amely után a gyermek önállóan is el tudja végezni.

Az első fog megjelenésekor speciális fogkémmel (és kevés) és fogkefével kell elkezdeni mosni, hiszen a gyermekek még lenyelhetik a fogkrémet.

Az első fogorvosi vizsgálat során mind a fogorvos, mind a nővér igyekszik segítségre lenni, segítenek a gyermeknek megnyugodni, vagy megmutatják az eszközöket, műszereket.

A tejfogak általában 5-6 éves korban kezdenek kihullani, és 13 éves korig el is tart cserélődésük. Ezen időszak alatt évente kétszer ajánlott elmenni fogorvoshoz, hogy könnyedén lehessen követni a fogak elhelyezkedését, valamint a végleges fogak egészségét. Gyermekfogászat– és általános fogászattal kapcsolatos információkért látogasson a www.ectoderma.hu weboldalra vagy keresse legfrissebb blogbejegyzéseinket.

További érdekes cikkek:

Gyermekfogászat
Felnőttkorban fogszabályzás?
Amit a panoráma röntgen mutat
Fogászati kezelések: fogfehérítés, fogápolás, fogtömés
A fogfehérítés fajtái és módszerei