A hagyományos kínai orvoslás több ezer éves múltra tekint vissza! Az egész elméletnek az alapja a csi(életerő) áramlása. Akkor vagyunk egészségesek, ha a csi áramlása egyenletes és harmonikus, valamint akadálytalan. Úgy a testünkben, mint a környezetünkben.

A csi áramlását két ellentétes pólus a jin és a jang közötti állandó kapcsolat tartja fent. A két pólus közötti kapcsolatot az egész világegyetemre ki lehet vetíteni, és az emberi szervezetre alkalmazva el lehet jutni a betegségek kezeléséhez.

A jin-jang elmélet orvoslásra alkalmazásával született meg az öt-elem tan, mely nagyban hozzásegít belső szerveink működésének megértéséhez.

Kezelési módszerek

A kínai orvoslásban egyszerű és mégis mélyreható magyarázatot ad testünk működéséről és a környezetünkhöz való viszonyáról. Életmódunk megváltoztatásával és néhány kezelési mód beiktatásával mindent helyre lehet hozni. Ha a csi áramlását valami akadályozza, akkor különböző betegségek fejlődhetnek ki szervezetünkben. Az ősi kínai orvoslás a következő módszereket alkalmazza…

A meditáció

A meditációt tartják a leghatékonyabb módszernek a jó egészség elérése érdekében. Minden szempontból kifejti hatást: nem csak fizikailag segít, hanem lelkileg is és szellemileg is.

Táplálkozás

Sok kultúra ismeri, hogy milyen étel, milyen hatással van egészségünkre. A kínaiak pontosan megfogalmazták, hogy milyen étel, melyik szervünkre, milyen hatással van. Megfogalmazták, hogy az étrend megváltoztatásával, hogyan lehet kivédeni, de legalább is enyhíteni a külső hatások káros hatását.

Gyakorlatok

Ezeket tornagyakorlatokként is emlegetik a kínaiak. Ezekben a mozgáselemekben a csi tudatos irányítása történik. A leggyakrabban előforduló rendszerek a csi-jung és a tajcsi-csüan. Az utóbbit különböző harci gyakorlatokkal és a hosszú élet elérését célzó gyakorlatokkal egészítik ki. Ezek a rendszerek kb. az ie. IV. szd-ban vált ismerté.

Masszás

Ez az egyik legrégibb gyógyító módszer. A kínai masszás elősegíti a csi akadálytalan áramlását a testben, ahol gyenge ott megerősíti, ahol akadály van az áramlás útjában azt eloszlatja. Hatásmódja hasonló az akupunktúrához, csak tűszúrások helyet az ujjak nyomását használják a kívánt eredmény eléréséhez. Az akupunktúrához hasonlóan ez is egy erőteljesebb gyógymód. A kezelés erős hatású gyógynövények fogyasztásából áll. Gyakran más gyógynövényekkel keverve fogyasztják a szükséges gyógynövényt, hogy kiegyensúlyozott gyógynövény keverékhez jussanak. Ha nem megfelelően alkalmazzák, akár károsak is lehetnek, hiszen nagyon erős hatóanyagú gyógynövényekről van szó.

Akupunktúra

Ezt a kezelést mindenképpen képzett orvosnak kell alkalmaznia. Ez nem öngyógyító módszer! Az akupunktúra során meghatározott pontokon, finom tűhegyekkel érik el azokat a vezetékeket, ahol a csi áramlik. A tű megváltoztatja az energia áramlását és a hozzákapcsolódó szervekben. Ezáltal erősödik a csi áramlása és az adott szerv egészségesen működik.

Asztrológia

A kínai asztrológia a jövőbe látás olyan módszere, mely hasznos ismeretet nyújt mindenkori helyzetünkről és a várható jövőbeni eseményekről.Ennek alapján el tudjuk dönteni, hogy bizonyos helyzetekben mi a legmegfelelőbb módszer és így tudjuk biztosítani a csi akadálytalan áramlását.

Feng shui

A feng shui azt jelenti: szél és víz.A módszer segítségével értékelhető környezetünk csi energiája. Ennek alapján el lehet dönteni, hogy hol a legmegfelelőbb a hely házunk, munkahelyünk megépítéséhez. Segít ezeknek a berendezésében. A kínaiak ezeket az elveket nagyon komolyan veszik.

Öngyógyítás

A kínai orvoslás egyszerűen elmagyarázza az emberi test működését. Összekapcsolja olyan egyszerű jelenségekkel, amelyeket már magunk is ész leltünk, csak nem értettünk. Kevés tudással megérthetjük, hogy őrizhetjük meg egészségünket és előzhetjük meg a betegségeket.