Komplex fejlesztésként 2,6 milliárd forint értékű beruházás kezdődött a német tulajdonú családi cég, a Rosenberger hazai leányvállalata, a Rosenberger Magyarország Kft. jászárokszállási gyárában.

    Az autóipar, a telekommunikáció és az elektronikai ipar számára termékeket beszállító társaság projektje az Új Széchenyi Terv Gazdasági Operatív Programjához benyújtott sikeres pályázat révén 780 millió forint európai uniós támogatást élvez.
A gazdaság motorját a Rosenberghez hasonlóan azok a hazai vagy nemzetközi cégek alkotják, amelyek itt termelnek, foglalkoztatnak és járulnak hozzá a magyarországi GDP termeléséhez. E motor működéséhez a kormányzat mint egy „üzemanyagtöltő állomás” hatékony és jó minőségű üzemanyag hozzáadásával járulhat hozzá – hangsúlyozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a projektet megnyitó rendezvényen szerdán Jászárokszálláson.
Emlékeztetett arra, hogy amíg Magyarország 2007 óta az Európai Unió fejlesztésiforrás-keretének csak 16 százalékát használta gazdaságfejlesztésre, addig az idén októberben induló periódusban már ez az arány 60 százalékra emelkedik, ami konkrétan a 7500 milliárd forintnyi összeg közel kétharmadát jelenti.
Papp Francisco cégvezető elmondta: a versenyképesség megőrzése és javítása érdekében a Jászárokszálláson indított komplex fejlesztés magába foglalja a csarnokbővítést, közel félszáz új gép beszerzését, valamint a berendezések üzembe állítását. A beruházás 50 új munkavállaló felvételével jár együtt. Tájékoztatása szerint a közel kétezer embert foglalkoztató társaság tipikus beszállító tevékenységet folytat, a gyártás két fő területre, a csatlakozó-, illetve kábelösszeszerelésre osztható. A cég által gyártott termékek 100 százalékát exportálják Európába, Észak- és Dél-Amerikába.
Gergely Zoltán Jászárokszállás független polgármestere a cég és az önkormányzat együttműködését példásnak minősítette, megjegyezve, hogy a mostani beruházásból a település úgy is hasznot húz, hogy az építéskor kitermelt földet a környéken lévő dűlőutak feltöltésére, javítására használja fel. Az elöljáró kiemelte, a 8 ezer lakosú kisváros ipari parkjában 4 ezer munkahely van, a helységben gyakorlatilag nincs munkanélküli, és a környékről is sokan idejárnak dolgozni.