A jelenlegi geopolitikai feszültségekkel teli helyzetben még hatékonyabb és szorosabb együttműködéssel kell kiaknázni a turizmus mint a „béke iparága” nyújtotta lehetőségeket, amely az európai közösség szociális és gazdasági válságára is hatásos válaszokat képes adni – hangsúlyozta Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az uniós parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnöke, az ENSZ Világturisztikai szervezetének (UNWTO) madridi konferenciája kapcsán kiadott közleményében pénteken.

A konferencián Taleb Rifai, az UNWTO főtitkára kiemelte, hogy a globális kihívások, illetve a közelmúltbeli terrortámadások miatt fontos, hogy a turisztikai szakma is elgondolkozzon azon, hogy a további fejlődéshez hogyan tudja fenntartani a biztonságos és zavartalan utazás lehetőségét.

Felmérések szerint az elmúlt év terrortámadásai körülbelül egymilliárd dolláros bevételkiesést jelentettek az európai turizmusnak. Annak a szektornak, amely közvetett és közvetlen módon huszonötmillió embert foglalkoztat Európában, és amely az Európai Unió GDP-jének közel tíz százalékát termeli meg.

A Turizmus és biztonság címmel rendezett nemzetközi turisztikai vásárral (FITUR) is egybekötött találkozón Ujhelyi István kiemelte, hogy az elmúlt év tragikus eseményei nemcsak Európában, de a magyar turizmusban is érezhető hatással voltak. Tavaly több mint 455 millió turista érkezett az európai kontinensre, ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint körülbelül három százalékkal csökkent a külföldi vendégéjszakák száma tavaly novemberben az előző évihez képest a magyarországi szálláshelyeken. Brüsszelben pedig tizenöt százalékos volt a turisztikai visszaesés – tájékoztatott közleményében az MSZP politikusa.

„A terrorfenyegetettség világszintű megerősödése idején még nagyobb szükség van a turizmusra, mint a béke iparágára. A gazdaságilag is kiemelten fontos szektor fenntartható fejlődéséhez és megvédéséhez pedig szorosabb együttműködés kell az európai intézmények és a tagországi kormányok között” – tette hozzá a szocialista EP-képviselő.