A bölcsességfog a 3. nagyőrlő, amely a legutolsó fog a fogsorban. Elhelyezkedése, valamint alakja is változatos. Sajnos az esetek nagytöbbségében komoly problémákat okoznak. Az emberiség a civilizáció folyamatos fejlődésével egyre kevesebbet rág. Ennek következtében a fogak nem nőnek ki, vagyis retencióban maradnak. Az ősi egyiptomiak korában nagyon ritka jelenség volt, ha nem nőtt ki a bölcsességfog.

Amennyiben csak részlegesen nem nőtt ki a bölcsességfog partialis retentió-nak nevezzük, és amennyiben egyáltalán nem nőtt ki, azt pedig totalis retentiónak nevezzük. Ilyenkor a bölcsességfog a csontban vagy a nyálkahártya alatt helyezkedik el.

bölcsességfog

Milyen problémák, panaszok léphetnek fel?

  1. Nem megfelelő pozícióban nő, inkább az arc felé, amely kinövés után irritálja az arc nyálkahártyáját
  2. Torlódást idézhet elő a bölcsességfog növekedése helyhiány esetén.
  3. A fogszabályzó kezelés tönkretételét okozhatja
  4. Előidézhet állcsontciszta képződést
  5. nagyőrlő szuvasodását okozhatja
  6. idegbántó-szerű (neuralgiform) fájdalmak okozója is lehet
  7. Maga a bölcsességfog előtörése is fájdalommal és szájzárral is járhat
  8. Amennyiben részleges akadálya van a fog előtörésének, egy ponton tudja átszakítani a száj nyálkahártyáját.

A bölcsességfog eltávolítása

Amennyiben rendellenesen áll a bölcsességfog, nehezebb az eltávolítása is. Ilyenkor a beékelődött fogak eltávolításához az őket körülvevő csont részleges eltávolítására van szükség. (Amennyiben a bölcsességfog eltávolításának akadálya van, azonban nem okoz problémát, nem szabad erőltetni, ugyanis komoly következményeket eredményezhet. Látogasson el a hivatalos oldalra ha további érdekes fogásszattal kapcsolatos cikkeket szeretne olvasni.

A fogat fedő csontot speciális csontmaró fúróval távolítják el. Ha lehetőség adódik rá, a bölcsességfogat még a csontban eldarabolják, így kevesebb szükség van a csont elfúrására. A fúrást követően kikaparják a csontsebet, hogy ne maradjon benn csont- vagy fogtörmelék, vagy a fogzacskó maradványa. Ezt követően összevarrják a sebet.

Fogászattal kapcsolatos írások
Ki kell cserélni az amalgám fogtömésemet?
Kinőtt az első fog? – irány a fogorvos!