A húsvéti ünnepek előtt egyre aktuálisabb kérdéssé válhat, hogy a vegánok mivel helyettesítik a tojás. Ráadásul a vegánoknál a tojás fogyasztása vagy nem fogyasztása megosztó közösséggel bír.

Az egyik csoport szerint, mivel a tyúkok úgyis tojnak tojásokat, ezért nincs állatbántalmazás, így nyugodtam lehet fogyasztani a tojást. A radikálisabb felfogás szerint, pedig egyáltalán nem, mert a tojás (1.) állati eredetű származék, (2.) a tyúk a megtojt tojást boldogan elfogyasztja, (3) és az állat hasznosítási célból való tartása nem etikus.

A vegán étrendet követők többsége nem fogyaszt tojást.

A tojás elhagyása a napi étrendből meg nem is olyan lehetetlen, hisz többféle tojás helyettesítőt lehet már találni a piacon és igazán tojásalapú ételeket, mint a bundáskenyér, palacsinta, omlett megfelelő összetevők együttes alkalmazásával tökéletes tojás alapot készíthetünk.

A tojáshelyettesítők egyik legfontosabb alkotó eleme a Fekete Himalája só, amitől az ételek íze megtévesztően hasonló illatú lesz, mint a valódi tojással készült ételeké.

A tojásalap lehet zabpehely, csicseriborsóliszt és sütőpor keveréke, amihez fűszereket, olívaolajat, az említett fekete Himalája sót, amihez növényi alapú tejet vagy vizet öntünk. Egy rántottához ezeket az összetevőket olyan sűrűre kell összeállítani, amilyen a valódi tojás sűrűsége, hogy ugyanazt a lágyságot tudjuk elérni, mint egy valódi rántottánál.

Aki bírja a szóját az kiváló tojásszerű alapot tud készíteni tofukeverékből.

Bevált alapanyag a chiamag, melyet hat hagyunk kb. 10 percig vízben állni, zselés állagúvá válik. Így érdemes hozzáadni vegán alapból készített süteményekhez felhasználni, jó ragasztóanyagként fog működni.

Hasonlóképpen működik a lenmag, amely víz hozzáadásval kiváló tojáslészerű ehető masszát ad.

Ha valakinek nincs kedve kísérletezgetni mindenféle alapanyaggal, az bemehet a boltba és minden további nélkül vásárolhat magának tojáshelyettesítő port, amelyek között ma már találni, „egész tojás”, Tojásfehérje” , „tojássárgája” és „rántotta” port is. Tojáshab helyett csicseriborsó- vagy bablét lehet alkalmazni.