Az izomépítést segítő étrend-kiegészítők kínálata napjainkban olyan nagy, hogy még a tapasztalt testépítőknek is gondot okozhat a helyes választás. Milyen összetevőket érdemes keresnünk?

Az étrend-kiegészítők mára a testépítők és sportolók táplálkozásának nélkülözhetetlen részévé váltak – olyan tápanyagokkal látják el a szervezetet, melyek segítik a zsírszövet lebontását és támogatják az izomzat fejlődését. Fogyasztásukkal az edzőtermi munka és a tréningek eredménye hamarabb láthatóvá válik. A megfelelő készítmény kiválasztása azonban nem is olyan egyszerű feladat, mint elsőre tűnhet. A szervezetünk aktuális egészségi állapota és a végzett edzés fajtája is meghatározza, hogy milyen összetételt kell előnyben részesítenünk. Ezért is fontos, hogy csak biztonságos készítményt válasszunk, melyet kizárólag természetes komponensek alkotnak.

Ma megvizsgálunk közelebbről két összetevőt, melyeket érdemes keresni az izomnövekedésre szánt készítményekben: L-arginin és maca

L-arginin

Az L-arginin egy aminosav, ami természetes állapotában megtalálható szervezetünkben, azonban nem megfelelő táplálkozás mellett könnyen hiánya léphet fel. Éppen ezért érdemes pótolni, a készítményekben ideális mennyisége napi 6g. Az L-arginin javítja a szervezet ellenálló képességét, növeli a teljesítményét (miáltal az edzés is hatékonyabb lehet), valamint részt vesz a szervekben fellépő ammóniatöbblet kiürítésében, ezzel megelőzve tőbb, aktív életmódot folytatók jellemző betegség kialakulását. Ráadásul serkenti a növekedési hormon termelését és gyorsítja az izomszövet fejlődését.

Maca kivonat

A maca növény Dél-Amerikából származik. Értékes fehérjék, számos aminosav, vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása. A maca kivonatot felhasználják különböző energetizáló, szervezetet (és izmokat) erősítő és izomtömeg növelő készítmények előállításához is. Segít többek között a fizikai túlterhelés megakadályozásában, ami különösen fontos intenzív edzést folytatók és sérülésből felépülők esetén.