Az első fogak megjelenésével, el kell kezdeni tisztításukat rendszeresen. A fogmosás célunk a fogmosással az ínygyulladás és a fogak szuvasodásának a megelőzése. A kisgyermek egészségi állapotának nem tesz jót, ha tejfogai elszuvasodnak. Ez befolyásolhatja a rágás folyamatát és a beszéd kialakulását is.

Mikor jönnek ki a gyerekek első fogai?

A kisbabák fogainak kialakulása még megszületésük előtt elkezdődik: Legtöbbször hat hónapos korukban alul a két metszőfog bújik elő. A fogak előbújásának ideje alatt a gyerekek fogínye érzékenyebb lehet a kelleténél, mivel ez duzzadással és fájdalomérzettel társul. De erre már a gyógyszertárakban különböző szerek kaphatóak.

Hogyan tisztítsuk meg a kisgyerekek fogait?

A fogak megjelenése után el kell tisztításukat, s azt rendszeresen kell tenni. Eleinte míg kisebbek a fogak, addig csak esténként kisebb gézdarabbal töröljük át a fogakat. Célunk megelőzni a fogszuvasodást és az ínygyulladást. Mikor a kisbaba már egy éves elmúlt, már használhatjuk a fogkefét.

A kisgyerekeknek más fogkefét kell használniuk. Erre a célra vannak speciális gyermekfogkefék, ezeknek puha sörtéjük van lekerekített végekkel. A fogkeféket okvetlenül 3-4 havonta ki kell cserélni, azért, hogy elkerüljük a fertőző betegségek kialakulását. Amikor kiválasszuk a fogkrémet, ki kell kérni a fogorvosunk véleményét! A kisgyerekeknek kizárólag a tejfogakra készült fogkeféket használjuk.

Hogyan kerülhető el a tejfogak szuvasodása? Ha odafigyelünk gyerekek étrendjére, fogtisztítására, igen elkerülhető természetesen. A gyerekek fogai sok dologtól megromolhatnak. Például az édes teák, különböző gyümölcslevek fogyasztása során is romolhat.