A fájdalomtól lüktető fej, a fejet érő hasogató fájdalom rendkívül kellemetlen érzés, mégis nagyon kevesen fordulnak vele orvoshoz. A fejfájást általában nem veszik komolyan az emberek, a fájdalom csökkentését elintézik egy fájdalomcsillapító bevételével. Pedig a fájdalomcsillapító csupán csak a fájdalomérző idegeket tompítja el és nem a fájdalom kialakulási helyének problémájára hatnak, nem azt szüntetik meg. A fájdalom mindig egy jelzés a testünk felé, hogy valami nem a megfelelő módon működik. Érdemes tehát a fejfájást is komolyan venni, betegségként tekinteni rá, kivizsgáltatni az okát, és azt kezeltetni.

A fejfájás sajnos senkit nem kerül el, tudnunk kell azonban, hogy nem minden életkorban ugyanaz miatt fáj a fejünk. A fejfájás diagnosztizálása nagyon fontos, hiszen sokszor pusztán a napunk átgondolása után saját magunk választ tudunk adni arra, hogy miért fáj a fejünk, és már annak tudatában gyógyíthatjuk is azt. Például az este jelentkező fájdalom sokszor a kimerültség, vagy a stressz, esetleg a nem megfelelő napi tápanyagbevitel jele lehet. Ilyenkor nem is muszáj gyógyszert bevenni, érdemes inkább egy nyugtató tea elfogyasztása után az ágyban pihenni, aludni. Amikor azonban mi magunk nem tudjuk diagnosztizálni a fájdalom okát, tehát ha nem vezethető vissza ilyen könnyen, hogy mitől is fáj a fej, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a fejfájás nem gyerekjáték.

Az életkorokra jellemző fejfájás

Sajnos a gyerekektől sem áll távol a fejfájás. A gyerekeknél is lehet hirtelen jelentkező, vagy visszatérő, hosszan tartó fejfájás. A visszatérő fejfájás gyakoribb, ez sokszor szemészeti, vagy fül-orr-gégészeti betegségekre utal. A hirtelen fellépő fájdalom a központi idegrendszer különféle gyulladásait jelezheti: agyhártya-, agyvelőgyulladás, vagy az agyvíz keringési rendellenességei. Sajnos már a migrén is megtámadhatja a gyermekeket. Fontos, hogy ha gyermekünknél bármilyen fejfájós panaszt észlelünk, akkor vigyük orvoshoz.

A serdülőknél szintén a hirtelen fellépő vagy visszatérő fájdalom a jellemző. Ami a gyermekeknél fennállt lehetséges okként, az itt is érvényes, pusztán bővül a lehetőségek köre, hogy mitől is fájhat a fej. A serdülőknél például akár a magas vérnyomás, a vércukorproblémák, de az alkoholfogyasztás és a drogfogyasztás – vagy az elvonási tünet – is okozhat fejfájást. A nagyobbaknál már kevésbé áll fenn az idegrendszeri gyulladások lehetősége, mint a kicsiknél, ugyanakkor több érfejlődési rendellenesség lehetősége is fennáll.

A visszatérő, krónikus fejfájástípusok, mint a migrén vagy a tenziós fejfájás, és a fiúknál a Cluster-fejfájás is jellemző. A tenziós fejfájás általában az egész fejre kihat, a nyakban és a vállakban is fájdalmat okoz, a Cluster-fejfájás a fej valamelyik oldalán jelentkezik és általában csak ott jelentkezik, hasonlóan a migrénhez, amely szintén a fej egyik oldalát „bénítja le”.

A felnőttkorban és időskorban a hirtelen jelentkező fejfájás hátterében általában valamilyen más betegségek állnak, például magas vérnyomás, szemészeti problémák, cukorproblémák, agyi problémák, szívproblémák, fül-orr-gégészeti panaszok. Ebben az esetben a probléma gyökerét kell kezelni. A visszatérő fejfájás azonban náluk gyakran a nyaki gerinc elváltozásai miatt is kialakulhatnak, sőt, ez a legjellemzőbb. Az időskori fejfájás abból is adódhat, hogy ha valamilyen betegséget nem kezelnek megfelelően, vagy elhanyagolják/elhanyagolták a gyógyítást. A migrén, a tenziós fejfájás az idősebbeket sem kerüli el.

Láthatjuk, hogy a fejfájásnak rengeteg sok oka lehet, és hogy általában a fájdalom hátterében valamilyen más betegség áll. Arról nem beszéltünk részletesen, de a fejfájás hátterében természetesen egy megfázás, vírusos fertőzés is állhat. Ha mi magunk nem tudjuk megmondani, hogy miért fáj a fejünk, vagy ha huzamosabb ideig, illetve ugyanazon időszakonként vagy hirtelen nyilall a fájdalom a fejbe, akkor forduljunk orvoshoz.