A bokaszalag szakadása legtöbb esetben egy bokaficam következtében történik. Ilyenkor az ízületet és a porcot tartó külső szalagok túlságosan megnyúlnak, ami akár nagy fájdalommal és duzzanattal is járhat. Akadnak azonban olyan esetek, amikor elegendő egy rossz lépés, vagy a túlzásba vitt sportolás, hiszen ezek mind melegágyai a bokaszalag szakadásnak. Egy gyógytorna azonban rengeteget segíthet a problémán. De vajon, hogyan zajlik a kezelés? Ebben a cikkben erre kerestük meg a választ!

A bokaszalag szakadásának előfordulása

A láb ezen problémája általában az idősebb korosztálynál fordul elő legtöbbször, a fiatalok körében inkább a sportoló és aktív életet élők körében találkozni ezzel a sérüléssel. Mivel a gyermekek esetében a szalagon még jóval rugalmasabbak, így jobban elviselik a nagyobb terhelést. Idővel azonban mindez megváltozik és a túlzott igénybevétel egyre több problémához vezethet.

A sportolóknál leginkább a labdarúgókat, a kosarasokat, a kézilabdásokat és a gyorsabb mozgásváltozást igénylő tevékenységet végzőket érinti a bokaszalag szakadás. Nem ritka azonban a táncosok sérülése sem, hiszen ők is fokozottan terhelik a láb ezen részét. Ami pedig a hölgyeket illeti, nem tesz jót a túl sok és hosszan tartó magassarkú viselete sem, hiszen a bokaficam ebben az esetben is sokkal nagyobb százalékban fordul elő. Néha érdemes lecserélni az elegáns viseletet valami egyszerűbbre és kényelmesebbre.

Sokszor azonban nem vesszük figyelembe, hogy a túl laza szalagok és ízületek genetikai eredetűek, illetve az életmód is hatással lehet arra, hogy kit és mennyire érint ez a dolog. Az állómunka és a túlsúly szintén befolyásolja, hogy a szalagok milyen állapotban vannak egy bizonyos kor után.

Mik a tünetei?

A legfőbb jele az éles és nyilalló fájdalom. Emellett a sérült lábrész sokszor bedagad, a nyomásra rendkívül érzékenyen reagál és nem bírja a folyamatos terhelést sem. Akadnak olyan páciensek, akiknél ezen a területen vérömleny keletkezik, ami a láb színére szintén hatással lehet. Ilyenkor az adott boka lila, esetleg piros árnyalatúvá válik. Ez mindenki számára intő jel kell, hogy legyen: ideje felkeresni egy szakorvost!

Hogyan zajlik a bokaszalag szakadás kezelése?

Egy rendelőbe bejelentkezve, minden esetben egy alapos állapotfelmérésen veszünk részt. A legtöbb vizsgálat a testünk egyes területen viszonylag gyorsan lezajlik, a bokaszalag kapcsán szükség lehet akár egy órára is, hogy megállapítsák a súlyosságot. Az anamnézis felvétele után ráadásul egy fizikális vizsgálat történik, ahol megnézik a mozgásterjedelmet, illetve egyéb teszteket végeznek a láb ezen részén. A gyógytorna csak ezek után kezdődhet meg, hiszen mindenkinek egyénre szabott gyakorlatsorra lesz szüksége.

Egy bokaszalag szakadás kezelésben sokat segíthetnek a megfelelő gyógytorna gyakorlatok. Első körben a tehermentesített helyzetet teremtik meg, ezt követően elkezdik mozgatni a sérült végtagot. A boka és az azt körülvevő ízületek ilyenkor még fájhatnak, ám idővel ez is szépen lassan elmúlik. A cél, hogy teljes mértékben visszanyerjük a mozgásterjedelmet, illetve növeljük az izmok erejét, hogy elkerüljük a későbbi sérüléseket.

Ha már vége a könnyedebb gyakorlatoknak, akkor jöhetnek a részterheléses, illetve a teljes terheléses feladatok egyaránt. A legtöbb esetben ez nem jár komoly fájdalommal, azonban, ha mégis észlelünk kellemetlenséget, nem árt azt megosztani a gyógytornásszal, aki ennek alapján változtat a mozgásokon.

Biztosan elmondható azonban, hogy a gyógytorna hatása már pár alkalom után észlelhető. Pár hét alatt jelentős javulást érhetünk el, hiszen csökken a fájdalom, illetve valószínűleg a duzzanat is apadni fog. A folyamatos rehabilitációval a járás sokkal biztosabbá válik, a boka stabilabb lesz, amit hétről-hétre fokozatosan észlelhetünk. A torna segíthet még a megelőzésben és a szövődmények elkerülésében is, így nem árt megtanulni pár alap gyakorlatot, amit aztán otthon is rendszeresen alkalmazhatunk.