Átadták kedden a Szentendrei Régi Művésztelep 200 millió forintos állami támogatással felújított műtermeit, amelyekben három éven át összesen tizennégy művész alkothat.

    Az kilenc egyéni és három csoportos műterem három évre szóló használati jogát összesen tizennégy művész nyerte el a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) Magyar Mecénás Programján keresztül kiírt pályázaton.
Az ünnepségen Halász János kultúráért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy „a műterem lelke a fény (…), tehát nemcsak magát a felújított műtermeket adjuk át a művészeknek, hanem szimbolikusan a fényt is. Azt a hitet, hogy van perspektíva a kortárs magyar képzőművészetben”.
Hozzátette: az alkotóktól annyit kérnek csupán, hogy műveikkel gyarapítsák a MANK gyűjteményét, az ott létrejövő kollekciót pedig a társaság állami közgyűjteményeknek fogja térítésmentesen kölcsönadni.
Hornyák Tibor, a MANK ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra: a 2011-ben létrejött szervezetnek az a feladata, hogy a művészeknek nyújtson szolgáltatásokat. Az igazgató egyebek mellett azt említette, hogy a teljes egészében az Emberi Erőforrások Minisztériumának tulajdonában lévő nonprofit kft. üzemelteti a zsennyei, a szigligeti, a kecskeméti és a hódmezővásárhelyi alkotóházat is, valamint két művésztelepet: a szentendrei mellett a hódmezővásárhelyit. Emellett a társaság működteti az állam által finanszírozott, tizenkét művészeti területet lefedő, fiatal előadó- és alkotóművészeket támogató ösztöndíjakat, mecénás programjához pedig mintegy négyezer művész és húsz társadalmi szervezet csatlakozott.
Felidézte: az újjáépítések első lépésként a Régi Szentendrei Művésztelep újult meg teljesen. A műtermek télen is lakhatóvá váltak, megszépült az egyhektáros park és teraszok is létrejöttek.
Az igazgató közölte: a MANK a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és saját források bevonásával 2013 végén megkezdte a zsennyei és a szigligeti alkotóházak teljes felújítását, amelyeket várhatóan 2014 júniusában adnak át. Kitért arra is, hogy a felújítások további tervei is elkészültek.
Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere a város büszkeségének nevezte a művésztelepet és örömét fejezte ki, hogy a felújított műtermek első használói között Aknay János festőművész mellett más Szentendréhez köthető alkotók is szerepelnek és a Vajda Lajos Stúdió is képviselteti magát.
A megnyitó ünnepség keretében kiállítás is nyílt a nyertes alkotók munkáiból.