Hetek óta köhög, és nem tudja, hogy megfázásról vagy valami komolyabbról van szó? Még a nem dohányzók 40 százaléka is köhögött már életében összesen akár 8 héten át is. Az alábbiak segíthetnek eligazodni, mi okozhat hosszan tartó köhögést.

Teljes bizonyossággal csak az orvos mondhatja meg, mi állhat a folyamatos köhögés hátterében. Egy 2006-ban átlagosan 48 éves nők körében, akik 6 hónapon át köhögtek, végeztek vizsgálatot, és 39 százalékuknál találtak asztmát, 9 százalékuknál felső légúti fertőzést, 9 százalékuknál pedig reflux betegséget (GERD). A vizsgálat személyek 11 százaléka szenvedett krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD).

1. Asztma és allergia

Az asztma krónikus tüdőbetegség, amely a légutak gyulladásával és duzzanatával, beszűkülésével jár. A tünetek a következők: mellkasi nyomás, légszomj, tüsszögés, köhögés, különösen reggel. A hirtelen fellángoló tünetek esetén asztmás rohamról beszélünk.

Az asztma bármely életkorban előfordulhat, de általában gyermekkorban kezdődik. A kiváltó okok egyénenként változnak, lehet mozgás, nátha, cigarettafüst vagy más légszennyeződés, valamint bizonyos ételek. Az asztmások gyakran allergiások is.

Ha az egyéni érzékenység és megfigyelés alapján nem lehet eldönteni, hogy allergia okozza-e a köhögést, az orvos allergiatesztet végez.

2. Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD – chronic obstructive pulmonary disease)

Ennél a betegség kialakulásában egyaránt szerepel a krónikus hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulás (emphysema).

COPD-nél a tüdőben levő légutak és tüdőhólyagocskák gyulladtak, vagy elpusztultak. Oka elsősorban a dohányzás, de nemdohányosoknál is előfordulhat. A hörgők sok váladékot termelnek, amelyet a szervezet ki akar üríteni, ez okozza a köhögést. A szövetek károsodása megnehezíti a kilégzést, ezért lép fel légszomj.

Az orvos, miután kizárja a köhögés egyéb okait, különösen dohányosoknál, COPD irányában vizsgálja a beteget, például spirometriával.

3. Reflux-betegség (GERD)

A GERD oka hogy, a gyomor tökéletlen záródása miatt a gyomorsav felkerül a nyelőcsőbe. Fő tünete a gyomorégés, de a köhögés is gyakran kísérőjelensége lehet a refluxnak.

4. Légúti fertőzés

A köhögés a nátha és az influenza valamint egyéb légúti fertőzések gyakori tünete. Egyéb ismert tünetek: orrdugulás és láz. A köhögés azonban általában lassabban múlik el, mint a többi tünet, mert a hörgők és a légcső hosszabb ideig marad érzékeny és gyulladt.

Súlyos légúti betegség a tüdőgyulladás (pneumonia), melyet baktériumok vagy vírusok okoznak. A bakteriális fertőzés jellemző tünete a zöldes vagy rozsdaszínű köpet ürítése, a betegséget gyakran kíséri láz, hidegrázás, mellkasi fájdalom, gyengeség, fáradtságérzet és émelygés.

A baktériumok által okozott tüdőgyulladást antibiotikummal kezelik, általában 2-3 hét alatt gyógyul. A tüdőgyulladás egyik formája a mycoplasma pneumonia, mely általában a 40 év alattiakat támadja meg.

A COPD-ben szenvedő betegek fogékonyabbak a légúti fertőzésekre, ilyenkor fulladásos rohamok is felléphetnek.

Forrás