A csontvelő-átültetés egy olyan kezelés, amellyel a sérült vagy beteg csontvelőt egészséges sejtekkel helyettesítik. Ez egy bonyolult és költséges eljárás, amelyet általában csak akkor javasolnak, ha más kezelési lehetőségek már kimerültek. Ebben a bejegyzésben áttekintjük, hogy mikor alkalmazzák a csontvelő transzplantációt gyermekeknél, mikor volt hazánkban az első ilyen műtét és mit hozhat a jövő ezen a téren.

Mikor alkalmazzák a csontvelő átültetést gyermekeknél?

A csontvelő átültetést leggyakrabban a leukémia kezelésére használják, amely a rák egy olyan típusa, amely a vért és a csontvelőt érinti. Bizonyos esetekben a csontvelő átültetés más ráktípusok, például a limfóma vagy a myeloma multiplex kezelésére is alkalmazható. Leukémiás gyermekek esetében csontvelő átültetés akkor javasolt, ha a gyermek nem reagál a kemoterápiára, vagy ha a rák a kezelés után visszatér.

Lényegében:

a leukémiánál azért végzik a transzplantációt, hogy lehetővé tegyék a kemoterápiás szerek igen nagy, akár toxikus dózisokban való alkalmazását, majd azt követően ép, egészséges csontvelő adásával segítsék a vérképzés helyreállítását, ezáltal a beteg túlélését, gyógyulását.

Az első csontvelő transzplantáció hazánkban

1992- ben végezték el Budapesten a Szent László Kórházban az első csontvelő-transzplantációt. Egy kislány volt az első beteg, akit ezzel a módszerrel gyógyítottak meg, egy veleszületett immunbetegségben szenvedett, szerencsére azóta is egészséges.

Az első sikeres transzplantáció óta számos előrelépés történt a csontvelő átültetés területén. Ma már az orvosok olyan donorsejtek felhasználásával is végezhetnek transzplantációt, akik nem rokonok a beteggel (nem rokon donoros transzplantáció), ami még több ember számára tette elérhetővé ezt az életmentő kezelést. Ezen kívül új gyógyszereket és technikákat fejlesztettek ki, amelyek segítenek csökkenteni a csontvelő átültetéssel járó kockázatokat .

Mit tartogat a jövő?

A kutatók továbbra is dolgoznak azon, hogy a csontvelő átültetéseket tovább fejlesszék és még hatékonyabbá tegyék. Az aktív kutatások egyik területe a genetikailag módosított donorsejtek alkalmazása a transzplantációban, amely állatkísérletek során ígéretesnek bizonyult. Jelenleg klinikai kísérletek folynak ennek a megközelítésnek az embereken történő tesztelésére, és ha ezek a kísérletek sikeresek lesznek, akkor ez jelentősen javíthatja a transzplantáció sikerességi arányát

A csontvelő transzplantáció életmentő kezelés, amely számtalan gyermeknek segített legyőzni a rákot. Bár ez a kezelés nem veszélytelen, az elmúlt években elért fejlődésnek köszönhetően biztonságosabbá és hatékonyabbá vált, mint valaha. Manapság már 80-90 % már a gyógyulási arány. A folyamatos kutatások révén remélhetőleg az elkövetkező években még több életet lehet majd megmenteni ezzel az életmentő eljárással.

A csontvelő transzplantációról részletes információt a leukémiás gyerekeket segítő alapítvány oldalán olvashatsz.