Az első és talán legfontosabb teendő az, hogy akard a változást. Annyi erőt és motivációt kell gyűjteni hozzá, hogy képes legyél a megújulásra.

Olvass és keress utána mindennek, legyél jól tájékozódott mindenről. Tudd, hogy milyen hibákat nem szabad elkövetned, és mi az ami jó számodra.

Rengeteg oldal csak befolyásolni szeretne téged, ezért hallgass a szívedre. Ne engedd, hogy rábeszéljenek arra, hogy neked mi lenne a jó. Lehet valakinek a vegán vagy a paleo életmód vált be, de neked ennek ellenére nem fog. Ezért is nagyon fontos, hogy tájékozódott legyél, lesz lehetőséged eldönteni, melyik áll legközelebb a szívedhez.

Természetesen nem kötelező ilyen kötötten csinálni elsőre, kisebb lépések is elegendőek. Próbáljuk meg a felesleges nassolásokat kiiktatni az életünkből vagy legalábbis egészségesebb alternatívákat kitalálni rá.

Ennek a legegyszerűbb módja a tudatos bevásárlás. Ha nem veszed meg a sok-sok édességet, akkor nem is tudod elfogyasztani őket. Válassz helyette inkább egy gyümölcsöt, egészséges magvakat, zöldségeket. Rengeteg energiával fog feltölteni, jobban érezzük majd magunkat tőle.

A főbb étkezéseknél is változtassuk meg a szokásainkat, először is ne hagyjunk ki egyet sem, nem leszünk vele előrébb! Minél több zöldséget fogyasszunk, és figyeljünk oda, hogy a megfelelően állítsuk össze őket. Ne túl zsírosan, fűszeresen készítsük el őket. Köretnek pedig válasszuk inkább a rizst, bulgurt, kuszkuszt stb. Húsokból lehetőleg csirke és hal jusson az asztalra, de remek lehetőség helyette például a tofu is.

Másik nagyon fontos, hogy keress elfoglaltságot. Sok embernek rossz szokása az, hogy unalomból eszik, nem tud mást csinálni. Ezt kell lehetőleg elkerülni, esetleg egy kis mozgással.

Heti 3-4 alkalommal próbáljunk meg edzeni, tornázni vagy bármilyen sportot végezni. Fel tudja az ember hangulatát dobni és nagyon sokat számít az egészségünknek is. Nem kell természetesen egyből a leghalálosabb edzéseket csinálni, szépen lassan majd hozzászokik a szervezetünk. Már az is sokat segít, ha liftezés helyett a lépcsőt választjuk.

Napi 2-3 liter vizet feltétlen igyunk meg, beindítja az emésztést és ezek mellett számos jó hatása van még. Vigyünk a munkába/iskolába magunkkal egy üveg vizet, tegyük ki magunk elé, hogy eszünkbe jusson a fogyasztása.

Minél többet próbáljunk aludni, legalább 7-8 órát, ne játsszunk éjszakai baglyokat! Ha nem alszunk eleget éhesek, ingerültek és feszültebbek leszünk, ami semmiképpen sem előnyös.

A legvégső tippem pedig az lenne, hogy mindig maradj motivált, emlékeztesd magad arra, hogy miért is kezdtél bele. Ne érezd leterhelve magadat, minden egyes percét élvezd, akkor fogsz igazán életmódot váltani.

Mindenkinek nagyon sok sikert és kitartást kívánok, nem könnyű feladat lesz, de lehetséges mindenképpen!