A román Költségvetési Tanács elnöke szerint júliustól a román kormány csak akkor csökkentheti a társadalombiztosítási járulékokat, ha javul az adóbehajtás.

Ionut Dumitru erről pénteken egy bukaresti konferencián beszélt. A Mediafax hírügynökség szerint kifejtette, az első negyedévben több mint egy milliárd lejjel (68 milliárd forint) maradtak el a bukaresti kormány által tervezett államháztartási bevételek, ezért az év közepén csakis negatív költségvetési kiigazítást lehet végrehajtani, amennyiben nem sikerül látványosan javítani a második negyedévben az adóbehajtás hatékonyságát.
A román kormány július 1-jétől 5 százalékkal csökkentené a társadalombiztosítási járulékokat, ami egy fél évre 2,5 milliárd lejes (170 milliárd forint), egy egész évre pedig 5 milliárd lejes (340 milliárd forint) kiesést jelentene az államháztartásban. Dumitru szerint ez nagy összeg a román költségvetés számára, és nehéz pótolni más forrásokból.
Victor Ponta román miniszterelnök többször bejelentette már, hogy kormánya számára prioritást jelent a társadalombiztosítási járulék 5 százalékos csökkentése, ami a munkáltatókra vonatkozna.
Dumitru kevésbé tartja valószínűnek, hogy rövid távon a kormány olyan intézkedést fogad el, amivel jelentősen csökkenti az államháztartás bevételeit. Kifejtette, Romániában jelenleg mintegy 1,5 millió személy a feketegazdaságban dolgozik, ha ezeknek egy részét sikerülne bevonni a fehérgazdaságba, sokkal egyszerűbb dolga lenne a kormánynak – magyarázta a Költségvetési Tanács elnöke.
Dumitru szerint a román pénzügyminisztérium jelentősen alulbecsülte a visszaforgatott társasági adó adómentessé tétele következtében kieső bevételeket is. A román kormány április végén fogadott el sürgősségi kormányrendeletet arról hogy júliustól adómentessé teszi a visszaforgatott társasági adót, amennyiben ezeket gépekbe fektetik a cégek, és ezeket a felszereléseket legalább élettartamuk feléig használják. Dumitru szerint a román kormány évi 500-600 millió lej bevételkieséssel számolt, miközben a Költségvetési Tanács számításai szerint az intézkedés következtében legalább 2 milliárd lej fog kimaradni.