A budapesti hotelek húzták az országos szállodai teljesítményt az első negyedévben: a vendégéjszakák száma országosan 7,5 százalékkal, Budapesten 9,1 százalékkal nőtt, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 10,4 százalékkal nőtt a fővárosban, meghaladva a 6,3 százalékos országos növekedést – ez derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által a magyarországi és nemzetközi szállodaipar első negyedéves teljesítményéről készített jelentésből.

    A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság felmérése alapján készült elemzés szerint a magyarországi szállodákban az átlagos kihasználtság 2,3 százalékpontos javulással 42,1 százalékos volt, miközben Budapesten 4,5 százalékponttal javulva 53,1 százalékos lett.
Az első negyedévben országosan a szállodák összes bruttó forgalma 12,1 százalékkal 57,5 milliárd forintra nőtt, a budapestieké 17,3 százalékkal haladta meg a bázist, és 27,8 milliárd forintot tett ki.
A jelentés szerint az első negyedévben az ötcsillagos hotelek teljesítettek a legjobban, ezeknél az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel (bruttó REVPAR) országosan 15,9 százalékkal volt magasabb, 19 298 forint, Budapesten 20 százalékkal, 21 513 forintra nőtt.
A hazai szállodák 2015 márciusában a kelet–közép-európai régióban vizsgált öt ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között az egy kiadható szobára jutó szobaárbevételt tekintve 38 euróval a 3-4. helyen voltak, Csehországgal azonos teljesítménnyel.
A jelentésben felhívták a figyelmet arra, hogy az idén január-márciusban a hazai szállodákban jelentkező összes vendégéjszaka 43,3 százaléka, a belföldi vendégéjszakák 11,2 százaléka, a külföldi vendégéjszakák 69,6 százaléka, az összes szállodai árbevétel 48,4 százaléka, szobaárbevétel 53,1 százaléka a budapesti hotelekben realizálódott, miközben a szállodai kapacitás – szobaszám – 35,3 százaléka van Budapesten.
Az év első három hónapjában az orosz-ukrán konfliktus miatt a szállodai vendégéjszakák száma Oroszországból 35,4 százalékkal, Ukrajnából 28,2 százalékkal csökkent a bázishoz képest.