Az endometriózis a női reproduktív rendszer progresszív és gyengítő betegsége. Becslések szerint ez a betegség minden tizedik magyar hölgyet érinti, befolyásolva kapcsolataikat, munka- és tanulási képességüket, testi egészségüket és lelki jólétüket. Gyakran krónikus fájdalommal jár, és hozzájárulhat a meddőséghez, ám a korai felismerés és terápia segíthet az állapot kezelésében, és a jó hír, hogy kiegészítő terápiaként, életmódváltás mellett akár a gyógynövényes kúra is beválhat.

Mi is pontosan az endometriózis?

Az endometriózis olyan betegség, amelyben az endometrium sejtek normális helyükön, azaz a méh üregén kívül nőnek. Az endometriózis gócokat leggyakrabban a peritoneális üregben, a petefészkekben és a petevezetékekben, a méhnyakban, a belekben vagy a húgyhólyagban diagnosztizálják. A kóbor méhnyálkahártya szövet továbbra is úgy viselkedik, mint a méhen belül, azaz minden menstruációs ciklussal megvastagodik, lebomlik és vérzik. Mivel nem tudja elhagyni a női testet, mint a normál menstruációs vér, a medencében marad, és leggyakrabban irritációt vagy gyulladást okoz a környező szervekben. Emellett az endometriózis gócok hegszövetek és összenövések kialakulásához vezethetnek, amelyek különösen a menstruáció alatti fájdalmak okozói, rontva ezzel a betegek életminőségét. 

Melyek az endometriózis leggyakoribb tünetei?

Gyakran akár 10 év is eltelik az endometriózis első tüneteinek megjelenésétől a diagnózis pillanatáig. Fájdalmas székletürítés, fájdalom közösülés közben, menstruációs görcs, hányinger és hasi fájdalom, mind-mind olyan tünetek, amelyeket a nők gyakran a helytelen táplálkozással és a menstruációval társítanak. Néha azonban ezek az úgynevezett „szokásos női fájdalmak” endometriózisból eredő egészségügyi állapotra utalhatnak. Ezért ne hagyd figyelmen kívül a következő 11 tünetet: kismedencei fájdalom, erős menstruációs vérzés és szabálytalan ciklusok, fájdalmas vizelés, bélpanaszok, puffadás, hangulati ingadozások, krónikus fáradtság, meddőség, fájdalom a hát alsó részében és a vállban, fájdalom a lábakban, légszomj. Ha fájdalmas menstruációt vagy az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalod, keresd fel nőgyógyászod, mert a modern orvostudomány az endometriózis stádiumától függően számos konzervatív és sebészeti kezelési lehetőséget kínál, amelyek minden esetben egyediek. A non plus ultra, hogy a természetgyógyászat alternatívája is a rendelkezésedre áll.